Hasar Tespit Modelleri
Savunma sanayinde kullanılan paslanmaz çelik, alüminyum ve CFRP gibi malzemelerde ve bu malzemelerin birleştirilmesinde ortaya çıkabilecek sorunları öngörmek için hasar tespit modelleri kullanılmaktadır. Mekanik testlerle bağlantı dayanımı ve yetmezlik yükleri belirlenmekte ve çeşitli mikroskop analizleri yapılmaktadır. Bu modeller altyordam yöntemi ile ABAQUS yazılımında sayısal model olarak ortaya konulmaktadır
TEDÜ'de hasar tespit modellerinin araştırılması ve yeni modellerin geliştirilmesi üzerine çalışıyoruz. Tamamlanan TEDÜ-BAP projemizde farklı hasar modlarına sahip metalik malzemelerde gerilim dalgası yayılım yöntemini araştırdık. Devam eden TÜBİTAK 3501 projesi kapsamında TEDÜ'de yaptığımız çeşitli deneyler sonucu elde edilen hasar modeli, yüksek etkili dergilerde yayınlanma aşamasındadır. Ayrıca ekibimiz TEDÜ'de yürütülmekte olan diğer iki projeye araştırmacı olarak katkı sağlamaktadır.
Araştırmacılar
Dr. Ata Khabaz-Aghdam
Öğrenciler
Beril Arıkan, TEDÜ Y.Lisans 2023
Bahman Paygozar, TEDÜ Y.Lisans 2021
Fatih İbrahimoğlu, TEDÜ Lisans 2024
Selin Özcan, TEDÜ Lisans 2023
İlgili Dersler
ME 224 Design and Manufacturing
ME 441 Finite Element Analysis
ME 546 Composite Materials
Biyouyumlu Kompozitler ve Çok Ölçekli Malzemeler
Biyouyumlu kompozitler ve çok ölçekli malzemeler, doğadaki hiyerarşik yapıların örnek alınması ile nano ölçekten makro ölçeğe çok ölçekli üretim yöntemlerine dayanmaktadır. Özellikle kemik gibi doğal malzemelerin yapısal karmaşıklığını taklit ederek üstün mekanik özellikler elde edilmesi hedeflenmektedir.
TEDÜ Multiscaled Composites Laboratory'de gerçekleştirilen projeler, yeşil kompozit üretimi, kaplamalar ve ince filmler, atomik kuvvet mikroskobu/litografi ve azalan boyutlarda malzeme özelliklerini kapsamaktadır, TÜBİTAK ve TEDÜ-BAP projeleri tamamlanmıştır. TÜBİTAK 3501 projesinde hiyerarşik kompozit üretimine odaklanılarak kemik implant prototip malzemesi geliştirilmiş, bu çalışmayla ilgili patent başvurusu yapılmış ve çeşitli makaleler yüksek etkili dergilerde yayınlanmıştır. Tamamlanan iki TEDÜ-BAP projesinde yeşil malzeme üretim yöntemleri ve nanokompozitlere odaklanan çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Laboratuvarımız, TEDÜ'de yürütülmekte olan iki TÜBİTAK projesine araştırmacı olarak katkı sağlamaktadır, Avrupa Birliği COST aksiyonlarına katılımımız bulunmaktadır.
Araştırmacılar
Öğrenciler
Serhat Çelik, TEDÜ Y.Lisans
Berfin Dolunay Karaçay, TEDÜ Y.Lisans
Fatma Dönmez, Hacettepe Üniversitesi Y.Lisans 2022
Azca Sajid, TEDÜ Lisans 2024
Muhammad Ali Khan, TEDÜ Lisans 2024
Arda Baytaroğlu, TEDÜ Lisans 2020
Mert Utku, TEDÜ Lisans 2020
İlgili Dersler
ME 446 Fundamentals of Composite Materials
ME 447 Nanomaterials and Nanotechnology
ME 546 Composite Materials
İnsan-Robot Etkileşimi
İnsan-robot etkileşimi, insanlarla aynı ortamda bulunan ve birlikte çalışan robotik sistemleri geliştiren, mühendislikten psikolojiye, yazılımdan sinirbilime birçok disiplinin birlikte çalıştığı güncel bir teknoloji alanıdır. Alışılagelmiş endüstriyel robotların yanısıra, sağlık sektöründe ameliyat ve rehabilitasyonda kullanılan robotlar, interaktif eğitim simülatörleri, kullanımı giderek yaygınlaşan temizlik robotları, ve hatta otonom sürüş yeteneğine sahip otomobiller insanlarla etkileşim için tasarlanan robotik sistemlerdir.
TEDÜ’de eğitim, simülasyon ve rehabilitasyon uygulamalarında insanlarla güvenli bir biçimde etkileşime girebilen işlevsel robotik sistemlerin tasarımı üzerine akademik araştırmalar yaparken, hızla gelişen bu sektöre yönelen sanayi kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütüyoruz. Son yıllarda bu alanda üç TÜBİTAK destekli sanayi projesi içinde yer aldık, bir TEDÜ-BAP araştırma projesini de tamamladık.
Araştırmacılar
Öğrenciler
2023 - Ali Seçkin Kaplan, TEDÜ Y.Lisans
2020 – 2023 Selin Nur Özsert Duran, TEDÜ Y.Lisans (Universita di Siena’da doktora öğrencisi)
2022 – 2023 Ali Seçkin Kaplan, Barkın Özler, Yasin Çakır, TEDÜ Lisans
2022 Ömer Çağrı Ergin, Ekin Kılcıgil, Tolga Fazlıoğlu, TEDÜ Lisans
2020 B. Ulaş Bingöl, Bircem Ataselim, M. Deniz Can, H. Mert Dedebeyoğlu, TEDÜ Lisans