Rüzgar tüneli, titreşim deney düzenekleri, akışkanlar mekaniği ve ısı transferi deney setleri, ölçme ve değerlendirme deney setleri, osiloskop, sinyal jeneratörü ve güç kaynağı setleri gibi imkanların bulunduğu Akışkanlar Mekaniği, Isı Transferi, Deney Mühendisliği gibi zorunlu dersler ile Havacılığa Giriş gibi seçmeli derslerde kullanılan bir laboratuvardır. Bünyesinde bulunan deney düzenekleri kısaca aşağıda bahsedilmektedir.
1) Borularda Akış Deney Seti
İç akışın test edildiği boru akım deney setinin içinde birçok farklı modül bulunmaktadır. Bu modüllerin birkaçı aşağıda açıklanmıştır:
⦁ Farklı vana tiplerindeki (sürgülü vana, küreli valf, diskli vana) kaybı ölçmek
⦁ Pürüzlü ve pürüzsüz yüzeylerde oluşabilecek kayıpları ölçmek
⦁ Akışın debisinin farklı ölçüm cihazlarıyla (Orifismetre, Venturimetre, Pitot tüpü) belirlenmesi
⦁ Farklı geometrili boru dirseklerinde oluşan kaybı ölçmek
Bu deney düzeneği ME 302 – Deney Mühendisliği dersi kapsamında kullanılmaktadır.
2) Pompa Deney Düzeneği
ME 302- Deney Mühendisliği dersinde kullanılan bu düzenekte sabit güçte çalışan iki adet santrifüj pompa seri ve paralel konfigürasyonlarda çalıştırılabilmektedir. Bu sayede farklı konfigürasyonların ve değişen debinin sisteme olan etkisinin incelenmektedir. Bu düzenek yardımıyla öğrenciler pompa sistemlerinin çalışma prensiplerini uygulamalı olarak kavramaktadır.
3) Rüzgar Tüneli
Düşük hızlarda çalışan kapalı rüzgar tüneli bünyesinde bulunan fan, hava akışı sağlar ve akış hızının düzenlenmesine yardımcı olur. Ek olarak düzeneğin kontraksiyon ve difüzör bölümü homojen akış sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Yüzey üzerinde basınç dağılımını ölçerek veya yük hücresi sensörü kullanarak kuvvet değerlerinin bulunabildiği bu tünelde, dış akış bazlı farklı fiziksel olaylar (drag crisis, stall vb) incelenebilir. Bu tünelin ME 453 – Havacılığa Giriş dersinde kullanılması amaçlanmaktadır.
4) Isı Transferi Deneyleri
Isı transferi dersinde de öğretildiği üzere ısının iletim, taşınım ve ışınım olmak üzere üç farklı geçiş yolu vardır. Fotoğraflarda gösterilen deney düzenekleri bu farklı ısı transferi yollarının incelenmesini sağlar. Zamana bağlı veya bağlı olmayan durumlarda, ilgili parametrelerin ısı transferine etkisi öğrenciler tarafından uygulamalı olarak gözlemlenir. İlk olarak ısı iletimi deney düzeneği, Fourier Yasasını hem kutupsal hem de kartezyen koordinat sistemlerinde inceler. Bir diğer iletim yolu olan taşınım ile ısı transferini konu alan deney düzeneği hem doğal hem de zorlanmış taşınım çeşitlerini ve uygulamalarını inceler. Örneğin, dikey ve yatay düzlemlerde doğal taşınım bu düzenek yardımıyla gözlemlenmektedir. Ayrıca, finli yüzeylerde ya da bir başka deyişle genişletilmiş yüzeylerde doğal taşınım ile ısı transferi ayrı bir deney düzeneğinde incelenmektedir. Işınım yoluyla ısı transferi düzeneği ise Stefan-Boltzmann Yasasındaki parametreleri inceler. Bu deney düzenekleri ME 302 – Deney Mühendisliği ve ME 362 - Isı Transferi derslerinde kullanılmaktadır.